Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Minden, amit a nyomtatókról tudni érdemes

Minden, amit a nyomtatókról tudni érdemes
Lézer vagy tintasugaras nyomtató?
Irodai vagy otthoni használatra?
Színes vagy fekete/fehér?
Nyomtat és szkennel?
A nyomtatással kapcsolatban rengeteg kérdés merülhet fel. Ebben a cikkben mindegyikre választ adunk.

Az első nyomtatási technika egészen a 8.századi Kínáig vezethető vissza európai viszonylatban pedig az 1450-es évek környékéről, az első könyvnyomtatás kapcsán mindenkinek eszébe juthat tanulmányaiból Johannes Gutenberg neve. Azóta igencsak sok idő eltelt, a modern nyomtatók több fajtáját csoportosíthatjuk, többféle szempont szerint. Az alábbiakban összegyűjtöttünk mindent, amit a nyomtatókról tudni érdemes. 

 

1. A nyomtatók típusai - nyomtatási technika alapján megkülönböztetve 

Nyomtatási technika alapján kétféle nyomtatótípust különböztetünk meg: ütő (más néven impact), illetve nem ütő (más néven non impact) nyomtatókat. 

1.1. Ütő nyomtató típusok (más néven mátrix nyomtatók)

A mátrix nyomtatók általában 9, de előfordulhat, hogy 24 tűvel rendelkeznek, amelyek mátrixba rendeződnek. A nyomtatás menete szerint a nyomtatandó kép vagy szöveg megadását követően, a tűk a nyomtatóba helyezett festékszalagon keresztül ráütnek a papírra. 

Mátrix nyomtatók és előnyeik:

 • Előnyük, hogy rendkívül gyorsak, egyszerre képesek egy egész sort kinyomtatni.
 • Ritkán hibásodnak meg, illetve igen pontosan és gyorsan dolgoznak.

Epson FX890II Mátrix Nyomtató

                  Epson FX890II Mátrix nyomtató

1.2. Nem ütő (non impact) nyomtató típusok

A tinta felvitele a papírra nagynyomású henger segítségével történik. Az ütések helyett fújással és olvasztással kerül a tinta a papírra, ezáltal működésük nagyon csendes.

Nem ütő nyomtató fajtái: 

 • Lézernyomtatók 
 • Tintasugaras nyomtatók 

2. Lézer- és tintasugaras nyomtatók előnyei és hátrányai 

Az alábbi két legnépszerűbb nyomtató fajtát vesszük górcső alá - mik az előnyeik, hátrányaik, mikor ajánljuk használatukat? 

2.1. Lézersugaras nyomtatók

Tulajdonságai

A lézernyomtatókhoz tartozó cserélhető toner tárolja a festékport, amelyet a gép hő segítségével fúj a papírra. Egyszerre egy teljes oldalt nyomtat, egy adag tonerrel pedig akár 10.000 oldalt is nyomtathatunk. Eredetileg fekete-fehér anyagok nyomtatására használták, de mostanában már színes grafikák nyomtatására is alkalmasak.

Előnyök

 • Működésük gyors és megbízható
 • Egyszerre nagy mennyiség nyomtatására képesek.
 • A kinyomtatott papíron nem maszatolódik el a szöveg/kép

Hátrányok

 • Nagy az energiafelhasználásuk, sok áramot fogyasztanak működés közben
 • A cserélhető toner, bár praktikus, de elhasználódása után veszélyes hulladéknak számít, cseréjével sok szemét keletkezik
 • Azok a lézernyomtatók, amelyeknek nagyon kedvező az ára, nem tudnak nyomtatni és szkennelni egyszerre, illetve általában fekete-fehérben nyomtatnak

Mikor ajánljuk használatát?

Gyakori igénybevétel, és magas nyomtatásszám szempontjából kiválóan állják a sarat. Olyan irodai felhasználáshoz ajánljuk lézernyomtatóinkat, ahol többnyire fekete/fehér nyomtatás történik, valamint fontos szempont az egyszerre nagy mennyiségű nyomtatás. A felsoroltak alapján az alábbi készülékeket ajánljuk, amelyek a Copygo kínálatában is megtalálhatóak:

  

        Xerox Phaser 3020 lézernyomtató                   Xerox Phaser 3020 lézernyomtató                    Epson M320DN lézernyomtató                   HP Lézernyomtató LJ M110we

2.2. Tintasugaras nyomtatók előnyei és hátrányai 

Tulajdonságai

A tintát apró cseppekben/pöttyökben viszi fel a papírra, a festéket pedig a cserélhető tintapatron tárolja. Működésük csendes, és kiválóan alkalmasak nagyfelbontású képek nyomtatására. Energiafelhasználás szempontjából is előnyösebb opciókat kínálnak, mint a lézernyomtatók: az Epson tintasugaras nyomtatóinak például nincs szükségük hőre, csak elektromosságra a nyomtatáshoz (a piezokristályos technológiának köszönhetően), ezért energiafogyasztásuk is alacsonyabb.

Előnyök:

 • A készülékek beszerzési ára alacsonyabb, mint a lézernyomtatóké
 • Kedvező áron érhetők el olyan modellek, amelyek tudnak szkennelni és nyomtatni egyszerre
 • Kiváló minőséget biztosítanak nagyfelbontású képek nyomtatása esetén is
 • Kompakt kialakításúak, méretük és súlyuk is kisebb, mint a lézerrel működő nyomtatóké  

Hátrányok:

 • Bár a nyomtató eszközök ára kedvező, üzemeltetésük a tintapatronok gyakori cseréje miatt mégis költséges
 • Többnyire alkalmi, nem mindennapos használatra ajánljuk a tintasugaras nyomtatókat
 • A működésük lassabb, mint a lézernyomtatóké

Mikor ajánljuk használatát?

A tintasugaras nyomtató tökéletes választás amennyiben otthoni, eseti, de mégis magas minőségű nyomtatásra lenne szükség. A tintasugaras kínálatunk közül az alábbiakat ajánljuk, amelyekkel biztosan elégedett lesz, és a családi képek nyomtatásával is megbirkózik majd a készülék:

   Canon MG3650S tintasugaras nyomtató                                     Epson WorkForce Pro tintasugaras nyomtató                        Canon MG2550S tintasugaras nyomtató

3. Lézer-és tintasugaras nyomtatók felhasználási helyük szerint 

Mások a preferenciák egy irodában használatos eszköz, és egy otthonra szánt, mindennapos munkánkat megkönnyítő nyomtató esetén. Nem mindegy tehát, hogy a nyomtató, amit keresünk hova kerül. Ajánlásainkkal segítünk dönteni, hogy melyik készülék a legjobb választás az alább felsorolt esetekben.

3.1. Irodai használatra 

Elég csak belegondolnunk, hogy egy átlagos iroda dolgozóinak naponta hányszor van szükségük nyomtatóra - valószínűleg nincs olyan nap, hogy ne kellene használni. Az alábbi nyomtatók tökéletesek akár napi több száz oldal nyomtatására.

           Epson WorkForce Pro tintasugaras nyomtató                      Brother MFCL2712DW lézernyomtató                              Brother MFCL8690CDW lézernyomtató

3.2. Otthoni használatra 

Otthoni használat esetén nincs szükség olyan sűrű nyomtatásra, mint egy irodai környezetben, így ennek megfelelően válogattuk össze a legmegfelelőbb nyomtatókat. 

             Canon TS5350W​ tintasugaras nyomtató

3.3. Nyomdai használatra

Brosúrák, szórólapok és a különböző, kisebb-nagyobb méretű nyomdai anyagok készítéséhez olyan profi gépre van szükség, amely szkennel, faxol, másol és nyomtat; mindezt nem csak fekete-fehérben, hanem színesben is. Amennyiben mindegyik szempontot szeretné kipipálni, úgy az alábbi modellt ajánljuk webshopunkból:

      Epson Workforce Enterprise tintasugaras nyomtató

4. Szkennerek 

A szkenner (más néven lapolvasó) a számítógéphez csatlakoztatható külső berendezés, amely segítségével dokumentumokat vagy képeket digitalizálhatunk. A szkenner által beolvasott kép fájlként elmentve később visszatekinthető, vagy akár ki is nyomtatható. Az első szkennereket a térképészetben használták, mára már a mindennapos munkánkat segíti. Milyen fajtái vannak, és milyen területen használatosak? Az alábbiakban ezeket a kérdéseket fogjuk megválaszolni.

A szkennerek fajtái és rövid jellemzésük 

4.1. Síkágyas szkenner 

A síkágyas, vagy asztali szkenner esetében az eredeti példányt az üveglapra helyezzük, ezt a szkenner képként beolvassa, és digitális formában tárolja a számítógépen.

Egyfunkciós szkennernek is nevezik, mert csak az eredeti példányok beolvasására alkalmas. Üigyelni kell a papírvastagságra is, mert a síkágyas szkennerek inkább a vékonyabb papír másolását preferálják. 

Képrögzítési technika szerint kétféle asztali szkennert különböztetünk meg: CIS (Contact Image Sensor) és CCD (Charged-coupled device) érzékelős. Előbbi egy olcsóbb és energiahatékony változat, viszont a kép felbontása is alacsonyabb minőségű, utóbbi egy magasabb árkategóriát képviselő, magas felbontást biztosító érzékelő típus. Az asztali szkennereket főképp irodákban használják. 

            Xerox DocuMate síkágyas szkenner

4.2. Kézi szkenner 

A kézi szkennerek az asztali szkennerek kisebb, kompaktabb, hordozható változata. Legnagyobb előnyük természetesen az, hogy hordozhatóak. Alacsonyabb felbontású anyagokat készít, mint az asztali szkenner, így aprólékos, nagy felbontású képek szkennelésére nem alkalmas. Üzleti úton tulajdonosa nagy hasznát veheti. 

                Canon imageFORMULA szkenner

4.3. Dokumentumszkenner 

A dokumentum szkenner kompakt gép, irodán kívüli használatra tervezték. Vezetéknélküli csatlakozásának és elemmel történő működésének köszönhetően hordozható is. Előnyük a gyorsaságuk, illetve a kétoldalas szkennelési lehetőség. Hátrányuk, hogy egyszerre csak egy lap beolvasására képesek. Otthoni, illetve irodai használatra és utazáshoz is alkalmasak. 

                Xerox DocuMate dokumentumszkenner

Szkenner

5. Multifunkcionális nyomtatók - minden egyben, amire szükség lehet 

A multifunkcionális nyomtatók ötvözik a három legszükségesebb funkciót: nyomtatnak, másolnak és szkennelnek, ezért sokan teszik le a voksukat mellette. Milyen multifunkcionális nyomtatókat különböztetünk meg és melyeket ajánljuk webshopunkból? 

A multifunkcionális nyomtatók jellemzői 

A multifunkcionális nyomtatók beépített, 3 az 1-ben funkcióval rendelkeznek, tehát képesek nyomtatni, szkennelni és másolni is. Sok modell 4 az 1-ben funkciót is vállal, azoknak, akik szeretnének mindemellett még faxolni is. Kompakt gépek, használatuk egyszerű, és nagyon hasznos akár otthonra, akár irodai környezetben. Nyomtatási módszer szempontjából megkülönböztetünk multifunkcionális tintasugaras-, és lézernyomtatókat, amelyeknek tulajdonságairól, előnyeiről, hátrányairól, illetve a CopyGo által ajánlott termékekről fentebb már tettünk említést. 

A multifunkcionális nyomtató nemcsak praktikus, de pénztárca-és helykímélő is, hiszen ára jóval olcsóbb, mintha a szkennert, a nyomtatót és a másolót is külön vennénk meg, ennek köszönhetően nem foglal sok helyet sem. Számolni kell persze az esetleges hátrányaival is: minden funkciója egyszerre nem használható.  Nyomtatás közben nem tudjuk elindítani a szkennelést, meg kell várni, ameddig az egyik munkafolyamat befejeződik. Az egyik funkció meghibásodásával a gép teljesen leállhat, akkor is, ha az eszköz többi részével nem áll fenn probléma, sajnos egyik sem működik a másik nélkül. 

Multifunkcionális nyomtatók ajánlott felhasználási helyei 

 • Az otthoni használatra ajánlott, CopyGo kínálatában elérhető multifunkcionális nyomtatók

           Brother Tintasugaras nyomtató                                               EPSON Tintasugaras nyomtató                                      EPSON Tintasugaras nyomtató 
                 MFP NY / M/S DCP-T420                                                                   EcoTank L3210                                                                EcoTank L426

 • Az irodai használatra ajánlott, CopyGo kínálatában elérhető multifunkcionális nyomtató

                      EPSON Tintasugaras nyomtató                                    Lexmark Lézernyomtató, színes                                                           Brother Lézernyomtató
                  WorkForce Pro WF-C4810DTWF                                                         CX622ade                                                                         MFCL3770CDW

                 

6. Nyomtató márkák 

Manapság sok nagy múltú cég gyárt minőségi nyomtatót, így nehéz lehet a döntés közvetlenül vásárlás előtt. Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb márkákat és a hozzájuk tartozó, általunk is ajánlott modelleket. 

A legnépszerűbb márkákhoz tartozó legkelendőbb modellek 

6.1. Epson

A legnépszerűbb Epson nyomtatók kínálatunkból

 

   

             Epson WorkForce Pro - WF-M5799DWF                             Epson WorkForce Pro - WF-M5299DW                               Epson WorkForce Pro WF-C5790DWF

6.2. HP

A legnépszerűbb HP nyomtatók kínálatunkból


   

                   HP DesignJet nyomtató                                                 HP CLJ M653dn színes nyomtató                                                  HP OfficeJet nyomtató 
 

6.3. Canon 

A legnépszerűbb Canon nyomtatók kínálatunkból

 

 

           Canon MF641Cw nyomtató                                                             Canon LBP112 nyomtató                                                    Canon LBP162dw nyomtató

6.4. Xerox

A legnépszerűbb Xerox nyomtatók kínálatunkból

 

   

                   Xerox C315fdw nyomtató                                               Xerox Phaser 3020 wifis lézernyomtató                          Xerox WorkCentre 3335DNW nyomtató

6.5. Brother 

A legnépszerűbb Brother nyomtatók kínálatunkból

 

         Brother DCPB7520DW nyomtató                                               Brother DCPL2512D nyomtató                                             Brother DCPL2532DW nyomtató

6.6. OKI

A legnépszerűbb OKI nyomtatók kínálatunkból

 

                Oki MC883FDN színes nyomtató                                          Oki MC853DNCT színes nyomtató                                   Oki MC853DNV színes nyomtató

6.7. Ricoh

A legnépszerűbb Ricoh nyomtató kínálatunkból


                        Ricoh IM 2702 nyomtató

7. Nyomtatók legfontosabb kellékanyagai 

Az alábbiakban felsorakoztatjuk az összes fontos kellékanyagot, legyen az toner, tintapatron vagy dobegység

7.1. Lézernyomtató esetében 

Toner

A toner tulajdonképpen egy doboz, amiben a lézernyomtató a festékport tárolja, amelyet a nyomtató hő segítségével olvaszt rá a papírra. Egy adag tonerrel akár 10.000 oldalt is kinyomtathatunk.

A toner kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy az adott lézernyomtató tud-e színesen is nyomtatni, vagy csak fekete-fehérben, ennek megfelelően kell döntenünk a megfelelő toner mellett. 

 

A CopyGo kínálatában elérhető legnépszerűbb tonerek

                    Xerox B205,210,215 toner                                              OKI C532/C542 High Toner Diamond                                   Brother TN243BK toner 

Dobegység

A dobegység kulcsfontosságú szerepet játszik a lézernyomtató működésében. A dobegység forgása során a nyomtató lézersugárral pásztázza a dob felületét, egy elektromos töltésű képet ráégetve, majd a dob területét a kijelölt képen a nyomtató festékkel vonja be.

A dob meghibásodását jelezheti, ha gyenge minőségű nyomtatott anyag kerül ki a nyomtatóból (elmosódott vagy alig látható, “kopottas” hatású képek és betűk), fekete foltok jelennek meg a papíron, vagy simán üres papírt kapunk a nyomtatás után. Ha már a hangja is gyanús, vagy egyértelmű hibajelzést ír ki, akkor érdemes szakemberhez fordulni. 

 

A CopyGo kínálatában elérhető legnépszerűbb dobegységek

                     XEROXIBT Belt Cleaner Unit dobegység                              Xerox WorkCentre dobegység                                            Xerox WorkCentre 7225,7120 dobegység

 

7.2. Tintasugaras nyomtató esetében  

Tintapatron

A tintasugaras nyomtatók a cserélhető patronban tárolják a nyomtatáshoz szükséges festéket. A patron a nyomtatás közben oldalirányban mozog, a festéket apró cseppekben/pöttyökben viszik fel a papírra.

A patronoknak háromféle kialakítása van, ez nyomtatótól függően lehet:

 1. Egy patronos nyomtató: ez esetben a színes és a fekete tinta ugyanabban a patronban van
 2. Két patronos nyomtató: a színes tinta és a fekete tinta külön patronban van
 3. Négy patronos nyomtató:  minden szín külön patronban van
   

A CopyGo kínálatában elérhető legnépszerűbb tintapatronok

           EPSON tintapatron EcoTank multipack                                   Canon tintapatron DuoPack                                                                   Brother tintapatron

Karbantartó doboz

A karbantartó doboz egy tartály, ami a karbantartási folyamat során elhasznált tintát tárolja. Segítségével elkerülhető, hogy a tinta megszáradjon a nyomtató fejének fúvókáin, így azok nem tömődnek el.  Cseréje általában évente kétszer esedékes, de ez függ az adott nyomtató igénybevételétől is. 

 

A CopyGo kínálatában elérhető legnépszerűbb karbantartó dobozok
 

                 Canon MC07 használt festék tartály                                          Epson C9345 karbantartó doboz                                Canon MC10 használt festék tartály

8. Lézernyomtató vs. tintasugaras nyomtató: milyen szempontok szerint válasszunk? 

A lézernyomtatónak, és a tintasugaras társának is megvannak a maga előnyei, és hátrányai. Azoknak szeretnénk segíteni az alábbi érvekkel, akik tanácsatalanok azzal kapcsolatban, hogy melyik típus lenne számukra az ideális választás. 

Milyen szempontok szerint érdemes választani? 

 • Milyen árban szeretnénk vásárolni? 
 • Mennyiség vagy minőség?
 • Milyen gyakran vennénk használatba?
 • Fontos-e, hogy…
  • … tudjon fotópapírra nyomtatni? 
  • … tudjon színesben nyomtatni? 
  • … mekkora az adott nyomtató áramfogyasztása?
  • … csendesen működjön?
  • … gyorsan nyomtasson?

8.1. Ár 

Az árral kapcsolatban érdemes figyelembe venni, hogy az egyszeri költség mellett (ami magát a nyomtató megvásárlását jelenti), mindkét típus többszöri költségekkel is jár. Számolni kell a lézernyomtató toner-, és dobegység cseréjével, illetve a tintasugaras nyomtatók patronjainak elhasználódásával is.

A tintasugaras nyomtatók beszerzési ára általánosságban alacsonyabb, mint a lézernyomtatóké, viszont a patront sok esetben többször kell cserélni, mert hamarabb kifogy, mint a toner. Egy toner kazettával sokszor akár 10.000 oldalt is kinyomtathatunk, ez a szám a patron esetében inkább 1000 oldal. A lézernyomtatók felmerül még a dobegység költsége is, ami évente kb. kétszer válik cserére éretté.Mindent összevetve viszont a lézernyomtatók hosszú távú fenntartása még a dobegység cseréjével is olcsóbb, mint a tintapatronnal működőké. 

8.2. Minőség 

A tintasugaras nyomtatók nagy erőssége, hogy szépen nyomtatnak nagy felbontású képeket (így például fotópapírt használva is minőségi anyagot kapunk), míg a lézernyomtatók inkább irodában a leghasznosabbak, ahol sok papír fogy el egy nap.

A maguk nemében mindkét nyomtatófajta minőségi nyomtatást biztosít, de más-más területen, így érdemes vásárlás előtt tisztázni, hogy milyen célra használnánk elsősorban.

8.3. Használat gyakorisága

Ahogyan fent is említettük, fontos már az elején tisztázni, hogy milyen gyakran vennénk igénybe a nyomtatót: a lézernyomtatók jobban bírják a mindennapos használatot, nyomtatási sebességük gyors, tálcakapacitásuk is nagy, de nem igazán alkalmasak aprólékos, színes képek nyomtatására. 

Ezzel szemben a tintasugaras társaik alacsonyabb kapacitásúak, a napi, akár több száz papír nyomtatása nem az erősségük, de a kész anyag minősége jóval magasabb (képek nyomtatásához például nélkülözhetetlen a tintasugaras nyomtató használata). 

8.4. Méret 

Főleg online vásárlásnál érdemes odafigyelni erre a sokszor mellékesnek tűnő részletre: a lézernyomtatók mérete általában nagyobb, mint a tintasugarasoké. Mivel utóbbit főleg otthoni, alkalmi használatra tervezték, ezért jóval kisebb, kompaktabb, mint egy (általában) irodákban használatos lézernyomtató.

8.5. Energiafelhasználás, környezetvédelem

A lézernyomtatók bár gyorsak, de sajnos nem éppen környezettudatosak vagy energiatakarékosak: az elhasznált toner veszélyes hulladéknak minősül, a nyomtató munka közben pedig sok áramot fogyaszt, mert a festékport hő segítségével fújja a papírra.

A piezokristályos technológiával készült tintasugaras nyomtatóknak nincs szüksége hőre a nyomtatáshoz, ezáltal energiafogyasztásuk is jóval alacsonyabb, működésük csendes. Ilyen technológiával működnek például az Epson nyomtatói is. 

9. Milyen praktikákat ajánlunk nyomtatójának karbantartásához? 

Miután megtalálta a tökéletes nyomtatót, ami a várakozásoknak megfelelően teljesít, nem szabad megfeledkezni karbantartásukról sem. Az alábbiakban több olyan tippet és praktikát is felsorolunk, amelyeknek alkalmazásával nyomtatója hosszú és boldog életet élhet. :) 

 • Először is, nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet, nyomtatónkat megóvjuk a sérülésektől, külső behatásoktól, így érdemes körültekintően helyet választani az eszköznek. 
 • A nyomtatót egyenes, stabil felületre helyezzük. 
 • Lehetőleg ne takarjuk le lepedővel, terítővel és más anyagokkal. Az eszköz használat közben felmelegedhet, így nem szerencsés letakarni a szellőzőnyílásait. 
 • Ha már a felmelegedést említettük: a nyomtatót óvjuk a közvetlen napfénytől, és a radiátor melegétől. Érdemes egy árnyékos helyen tartani. 
 • A hő mellett a nedvességtől is védjük a készüléket: a poros, és nedves környezet jelentősen megrövidítheti készülékünk élettartamát. 

Bízunk benne, hogy fenti összefoglalónk segített Önnek a tökéletes nyomtató kiválasztásában! 

Amennyiben további információra lenne szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk a Kapcsolat fülön található telefonszámon, vagy a kapcsolati űrlap kitöltésén keresztül.