Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Napelem rendszerek – mennyibe kerül megközelítőleg az „ingyen” áram?

A napelem rendszerek olyan berendezések, amelyek a napenergiát elektromos árammá alakítják át, így fenntartható energiaforrást biztosítanak.

A napelem rendszerek közkedveltsége nem a véletlen műve

A napelem rendszerek az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak világszerte, beleértve Magyarországot is. A megújuló energiaforrások közé tartoznak, amik segítenek csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok iránti igényt és hozzájárulnak a környezetvédelemhez. Mostani cikkünkben részletesen bemutatjuk, mi is az a napelem rendszer, hogyan működik, milyen komponensekből áll és milyen költségekkel jár a telepítése és üzemeltetése.

Mi az a napelem rendszer?

A napelem rendszer olyan berendezés, ami a Nap sugárzását közvetlenül elektromos energiává alakítja. A rendszer fő elemei a napelemek, az inverter és a napelem akkumulátor. Mindezek az alkatrészek összetett együttműködésének köszönhetően a napenergia hasznosítható, elektromos áram formájában áll a rendelkezésre.

A napelem rendszer fő elemei

A panelek felelnek a napfény begyűjtéséért és a közvetlenül villamos energiává való alakításáért. Különböző típusban érhetőek el, mint például a monokristályos, polikristályos és vékonyrétegű napelemek. A monokristályos napelemek a leghatékonyabbak, de egyben a legdrágábbak is.

Az inverter a napelem rendszer kulcsfontosságú komponense, ami az egyenáramot (DC) váltakozó árammá (AC) alakítja. Ez azért szükséges, mert az otthoni elektromos berendezések többsége váltakozó árammal működik. Az inverterek lehetnek egyszerűbbek, amik csak átalakítják az áramot, illetve intelligensebbek, amik követik a napenergia termelését és optimalizálják annak felhasználását.

A napelem akkumulátorok az energia tárolásában játszanak főszerepet, annak érdekében, hogy éjszaka vagy felhős időben is felhasználható legyen. Az akkumulátorok különböző kapacitásúak és a rendszer méretétől, valamint a felhasználói igényektől függően választhatóak ki.

A napelem rendszerek költségei

A napelem rendszer telepítésének költsége több tényezőtől függ. Idetartozik a rendszer mérete, a használt napelemek típusa, az inverter minősége és az akkumulátorok kapacitása.

A napelemes rendszer telepítésének ára számos tényezőtől függ. 1 200 000 Ft és 5 000 000 Ft között bárhol mozoghat.

Ezek a tényezők befolyásolják a végső összeget

A rendszer mérete: minél nagyobb a rendszer, annál drágább lesz. Például egy 2-3 kWp teljesítményű rendszer ára 1,2-2,5 millió Ft között mozoghat, míg 5-10 kWp teljesítményű rendszer ára 2,5-4,5 millió Ft között is lehet.

A napelemek típusa: a piacon különböző típusú napelemek érhetőek el, ezek ára és hatékonysága is eltérő. A monokristályos napelemek általában drágábbak, de hatékonyabbak is, mint a polikristályos napelemek.

Az inverter típusa: a különböző típusú inverterek ára és teljesítménye is eltérő. Az úgynevezett string inverterek egyetlen DC-AC átalakítási fokozatot használnak, elterjedtek és a legolcsóbbak a piacon. A mikroinverterek egyéni DC-AC átalakítási fokozatot használnak minden panelhez, hatékonyabbak, mint a string inverterek, de drágábbak is.

A telepítés helyszíne: ez is nagyban befolyásolhatja az árat. Például, ha a tető nehezen megközelíthető vagy meg kell erősíteni a projekt elkezdése előtt, az növeli a telepítési költségeket.

Egyéb tényezők: további tényezők, amik befolyásolhatják az árat, a tető típusa, az árnyékolás mértéke, a szükséges elektromos szerelési munkálatok és az esetleges engedélyezési költségek.

Fontos, hogy több ajánlatot is kérjünk különböző napelemeket telepítő cégektől, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk az árakról és a rendelkezésre álló lehetőségekről.

Karbantartási és üzemeltetési költségek

A napelem rendszerek karbantartási költségei viszonylag alacsonyak, mivel kevés mozgó alkatrészük van. Az éves karbantartás és tisztítás költsége általában 10-50 ezer Forint körül alakul.

Visszatérülési idő

A napelem rendszer megtérülési ideje függ a rendszer hatékonyságától, a felhasználás mértékétől és a helyi napsütéses órák számától. Általánosságban elmondható, hogy 7-10 év alatt teljesen megtérül egy átlagos méretű, minőségi, profin telepített rendszer.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: napelem rendszer