Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Melyik a jobb napelem panel?

A napelem panel előnyeivel nagyjából mindenki tisztában van, hiszen a segítségével minimális költségek mellett lehet előállítani elektromos energiát. Tulajdonképpen csak magát a rendszert kell megfizetni, ami ezt követően ingyen állítja elő az energiát. Mivel egyre olcsóbb az előállításuk, ezért a napelem panelek sem kerülnek már olyan sokba, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Sokan élnek a Napenergia Plusz Program kínálta lehetőségekkel országszerte, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetőek egy háztartás kiadásai. Aki jól kiépített napelem rendszert használ, annak többé nem fog álmatlan éjszakákat okozni a villanyszámla.

 

Napelem panel – mik a lehetőségek?

Nagyon sokféle területen előnyös az alkalmazása. A kérdés már csak az, hogy mikor melyiket érdemes választani, ugyanis többféle típusa létezik, ezek pedig más-más hatásfokkal képesek az napenergia befogására.

Hazánkban a legtöbbet használt változat a mono- és a polikristályos típus. Talán hallásra közel megegyezőnek tűnnek, mégis komoly különbségek vannak a kettő között, a felhasználás és a teljesítmény terén egyaránt.

Kezdjük máris a monokristályos napelem panel jellemzőivel, amik a következők:

-       - hatékonyabban képes hasznosítani a direkt napsugárzást

-       - teljesítmény tekintetében, nagyjából a 16-19%-ot éri el

-       - kisebb hely is elegendő a telepítéséhez

-       - érzékeny a megfelelő elhelyezésre, mivel a pontatlan tájolás csökkenti a hatékonyságát

-       - a költségesebb előállítása miatt, magasabb az ára

Ezzel szemben, a polikristályos:

-       - a szórt fény hasznosítására lett tervezve

-       - a teljesítménye alacsonyabb, mint a monokristályos modelleké, 14-17% között mozog, ebből következik, hogy ugyanannyi energia előállítása érdekében nagyobb felületen kell elhelyezni, több a helyigénye

        - mivel a szórt fényt hasznosítja, ezért kevésbé szükséges a pontos tájolás

-       - az alacsonyabb hatásfok és az olcsóbb előállítás miatt, kevesebbe kerül

A napelem panelek tulajdonságai iránymutatóként szolgálhatnak azzal kapcsolatban, hogy kinek melyik számít előnyösnek. Viszont egy rendszer kiépítésébe nem érdemes egyedül nekivágni, mert a napelem panel csak a jéghegy csúcsa, abban az esetben, ha teljesen függetlenedni szeretnénk az elektromos hálózattól.

Ráadásul még nem esett szó a további típusokról, mint például az amorf vagy a vékony filmrétegű változat. Azt, hogy nekünk melyiket érdemes választanunk, általában a szakember válaszolja meg, aki felméri a területi adottságokat. Mert a napelem panel működését befolyásolhatja az éghajlat, az évi napos és a felhős órák száma, a már említett felület nagysága, ahová telepítésre kerül, ilyen a tető, ugyanennek a dőlésszöge, kialakítása, az elvárt teljesítmény, illetve azok az árnyékhatások, amiket a helyszínen nem lehet kiküszöbölni.

Tehát, hiába kérdezzük a szakit vagy keresgélünk a neten, hogy melyik a legjobb, mert az igények és a területi adottságok mindig változnak, ezért egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy ez vagy az a jobb. Laikusként, a legtöbben csak a hatásfokot vesszük figyelembe. Ez olyan, mintha egy autó esetében csak azt néznénk vásárláskor, melyiknek van több lóereje vagy melyiknek nagyobb a végsebessége. Nyilván más szempontokat is figyelembe kell venni ebben az esetben is. Nagyjából ez a helyzet a napelem panel vásárlás kapcsán is.

A két legnépszerűbb napelem típus tulajdonságai ismerete kapcsán megállapítható, hogy melyiket mikor érdemes venni.

A monokristályos akkor előnyös, ha lehetőség van árnyékmentes helyre telepíteni, ahol direkt fény áll rendelkezésre. A kisebb felületeket jobban ki lehet használni, a magasabb hatásfoka miatt. Plusz, hogy már a PERC technológia is elérhető ezeknél a típusoknál, ami 6-11%-al több hozamot jelent, az infravörös sugarak hasznosítása miatt.

A polikristályos létjogosultsága az északi fekvésű épületek esetében mutatkozik meg. Vidéken, hegyes-völgyes területen praktikusabb, mint a monokristály. Továbbá, akkor is költséghatékonynak számít, ha bőven elegendő terület áll rendelkezésre. Így több polikristályos napelemmel termelhetünk ugyanannyit, mint a drágább, tájolásra érzékenyebb, nagyobb hatékonyságú monokristályos típusokkal.

Napelem panel a fenntartható jövőért!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: napelam napelem panel