Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A különböző típusú nyomtatók jellemzői

Manapság sok mindent a számítógépen csinálunk, ez azonban nem jelenti azt, miszerint nincs szükség arra, hogy a nyomtatók segítségével a fotóinkat, dokumentumainkat kézzel foghatóvá tegyük.  

Otthon és irodai környezetben is remek szolgálatot tesznek ezek az igazán hasznos készülékek, amelyekkel többek között fotókat, szövegeket, grafikus anyagokat is nagyon gyorsan ki tudunk nyomtatni, hogy aztán fizikai formában is felhasználhassuk. 

A kérdés legfeljebb az, hogy melyik típust érdemes választani, a nyomtatók ugyanis széles választékban állnak rendelkezésre. Ebben az írásunkban a megfelelő változat kiválasztásában szeretnénk segíteni.

Mielőtt azonban jobban belemerülnénk ebbe a témába, nézzük meg, hogy miért nélkülözhetetlen eszközök manapság a hosszútávon is megbízható működésre képes nyomtatók

A nyomtatók fontos szerepet töltenek be a mindennapokban 

Ma már ritkán ragadunk papírt és tollat, ha szeretnénk leírni egy hosszabb szöveget vagy létre szeretnénk hozni egy táblázatot, amibe aztán különböző adatokat akarunk gyűjteni. Inkább bekapcsoljuk a számítógépünket, megnyitjuk a munkára legalkalmasabb dokumentumkezelő programot és elkezdünk gépelni. 

A kézzel írást legfeljebb akkor alkalmazzuk, ha gyorsan fel szeretnénk jegyezni pár információt, amire csak rövid ideig van szükségünk, vagy ha kifejezetten szeretjük az írásnak ezt a módját. A komolyabb szöveges tartalmak létrehozására sokkal egyszerűbb megoldást nyújtanak a számítógépes programok, a nyomtatók pedig lehetővé teszik, hogy szükség esetén fizikai formába öltsük azokat.

Ugyanez igaz a fotók esetében is, amikből akár több százat, ezret is tárolhatunk a számítógépünkön, ahol csak virtuálisan foglalnak helyet, fizikálisan nem. Az igazán jól sikerült képeket pedig bármikor kinyomtathatjuk, hogy albumba rendezzük vagy bekeretezzük. 

Az évek során a nyomtatás irodai környezetben egy mindennapos feladattá nőtte ki magát, ahol szerződések, levelek, tájékoztatók és egyéb hivatalos iratok több tucatját kell kézzel foghatóvá tenni. Már otthoni környezetben is igen gyakorivá vált, hogy az online formában létező dokumentumokat kinyomtassuk. 

Gyakran előfordulhat az is, hogy kreatív anyagokat - például meghívókat vagy kollázsokat - állítunk össze, amiket aztán papíralapon is fel akarunk használni. Ez is csak úgy lehetséges, ha rendelkezésünkre állnak az igényeinknek megfelelő végeredményt biztosító nyomtatók

Ezek a készülékek már szinte minden háztartásban megtalálhatóak legalább egy példányban. Ott pedig, ahol nem állnak rendelkezésre, előbb vagy utóbb szinte biztosan problémát jelent a hiányuk, mivel a nyomtatást valahol máshol kell elintéznünk.  

A hordozható nyomtató nyújtotta előnyök 

Ha feltérképezed a kínálatunkat, akkor láthatod, hogy nagyon sokféle készülék közül választhatod ki azt, amelyik minden tekintetben megfelel a számodra. Többek között a hordozható nyomtatókkal is találkozhatsz, amiknek az a különlegességük, hogy vezeték nélküli kivitelben készülnek. Ilyen a HP OfficeJet 200, a HP OfficeJet 250, a CANON TR150WB és a Canon TR150W modell.  

A működtetésükhöz nincs szükség az elektromos hálózathoz való csatlakoztatásra, ugyanis nem árammal, hanem akkumulátorral működnek. Tehát, ez azt jelenti, hogy nincs kábel, ami megakadályozná azt, hogy bármikor, amikor arra van szükség, megfogjuk - még akár használat közben is - és arrébb tegyük vagy átvigyük a másik helyiségbe.  

A hordozható nyomtatókat mindenkinek ajánljuk, akit zavarnak a kábelek, akár esztétikai okokból akár azért, mert azok által helyhez vannak kötve a gépek. Remek választást jelentenek, ha a nyomtatási feladatokat mobilisan szeretnénk elvégezni és olyan helyiségekben is nyomtatnánk, ahol nehezen vagy egyáltalán nem oldható meg az elektromos hálózatra való csatlakoztatás. 

A tintasugaras nyomtatók is rendelkezésre állnak 

Nemcsak kivitelben különbözhetnek egymástól, hanem működési elvben is, ugyanis, ma már technikailag többféle módon is meg lehet oldani, hogy a képernyőn látott fotók és szöveges tartalmak papírra kerüljenek.  

A tintasugaras nyomtatók abban különböznek a többi típustól, hogy ezek esetében a nyomtató a benne lévő fúvókáknak köszönhetően apró, mikroszkopikus tintacseppeket permetez a papírra. Ez pedig úgy történhet meg, hogy a fejrész egy speciális szivattyúval van felszerelve, aminek a segítségével képes feltöltődni a tintával, ezt a tintapatronokból nyeri ki. Ezt követően, a fej szétporlasztja a tintát apró részekre, majd így juttatja rá a papír felületére.

A tintasugaras nyomtatók magas minőségű nyomtatást tesznek lehetővé, az általuk biztosított nyomatok rendkívül részletgazdagok, a színek pedig élénkek. Ennek különösen a fotók nyomtatásakor van nagy jelentősége, amiket, ha ezzel a típusú készülékkel nyomtatunk ki, akkor garantáltan meg leszünk elégedve az eredménnyel. 

Lézer nyomtató otthonra és irodába is kitűnő választás 

A lézer nyomtatók is rendelkezésre állnak, ha egy igazán megbízható, az elvárásaidnak maximálisan megfelelő készüléket keresel. A két típusú gép közötti legfőbb különbség a működési elvükben keresendő.  

Míg a tintasugaras modellek mikroszkopikus fúvókákkal biztosítják a nyomatokat a papíron, addig a lézeres példányok fő alkotóeleme egy speciális bevonattal rendelkező fémhenger. Amikor elindul a nyomtatás, akkor ezen a hengeren a lézersugár rajzolja meg a képernyőn látott betűket, illetve képeket, amire rászórják a tonerekből nyert finom port, majd hővel rögzíti a papíron. Ez esetben tehát a nyomtatás száraz, nincs szükség arra, hogy megvárjuk a nyomat száradását.

A lézeres típusok kifejezetten gyors nyomtatásra képesek, így akár nagyobb mennyiségű fotót vagy dokumentumot is rövid időn belül kézzel foghatóvá tudunk tenni a használatukkal. Ennek köszönhetően remek választásnak bizonyulnak irodai környezetbe, ahol gyakran előfordul az átlagosnál nagyobb nyomtatási mennyiség. Ugyanakkor, természetesen otthon is bátran használhatjuk, ha sokat nyomtatunk vagy fontos számunkra, hogy a gép gyorsan működjön. 

Lézer vagy tintasugaras nyomtatót válasszak? 

Erre a kérdésre nem tudunk általános érvényű választ adni, hiszen mindenkinek mások a nyomtatási szokásai, illetve más elvárásai vannak a készülékekkel szemben, ami azt jelenti, hogy van, akinek a lézeres, míg másnak a tintasugaras nyomtató lesz a tökéletes választás. 

Hogy azért mégis segítsünk a döntésben, összeszedtünk néhány dolgot, ami alapján össze lehet hasonlítani a két típust és el lehet dönteni, hogy lézer vagy tintasugaras nyomtató mellett érdemes voksolni.

A tintasugaras ára jellemzően alacsonyabban indul, mint a lézernyomtatóké, ez utóbbiak azonban olcsóbb nyomtatást tesznek lehetővé. Bár a tonerek drágábbak, mint a tintapatronok, de ritkábban kell cserélni, így nem kell annyit költeni rájuk. 

A megjelenésük tekintetében, mindkét típus hasonló, de a tintasugaras modellek egyszerű nyomtatási mechanizmus alapján működnek, így azok általában kompaktabb, könnyebb gépek. Olykor pedig a súly is mérvadó tud lenni.

A lézeres példányokban a tonerben lévő por pillanatok alatt felvitelre kerül a fémhengerre, aminek köszönhetően a nyomatok gyorsan elkészülnek. A bekapcsolásukat követően azonban várni kell kicsit, amíg felmelegednek, erre a tintasugaras változatoknál nincs szükség. 

Nyomtatóra Neked is szükséged van! 

A nyomtatók kétségkívül fontos szerepet töltenek be az életünkben, főleg manapság, amikor szinte mindent digitális formában hozunk létre. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy szükség van egy megbízható működésre képes, tökéletes nyomatokat biztosító készülékre, ami mindig kéznél van, otthon és az irodában egyaránt. 

A kínálatunkban a lézer és a tintasugaras nyomtatók is elérhetőek, ez utóbbiak között a vezeték nélküli, hordozható változatokat is megtalálod. Ezek közül bármelyik ideális választás lehet. Hogy számodra melyik lesz a tökéletes, attól függ, hogy milyen igényeid, elvárásaid vannak és persze mennyit tudsz rászánni a vásárlásra. 

Amennyiben kérdésed van az általunk kínált nyomtatókkal kapcsolatban vagy nem tudsz dönteni és jól jönne egy kis segítség, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, mert örömmel segítünk kiválasztani a megfelelő készüléket! 

Tartalomhoz tartozó címkék: nyomtatók tintasugaras nyomtató