Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Napelem rendszer támogatások – hasznos infók a témában

A napelem rendszerek telepítése nemcsak a fenntarthatóság és a környezeti előnyök miatt vonzó, hanem a hosszú távú költségmegtakarítások miatt is. Azonban a kezdeti beruházási költségek sokakat elrettenthetnek. Szerencsére, számos támogatási és kedvezményes lehetőség áll a rendelkezésünkre, amelyek megkönnyítik a napelem rendszer telepítését és a napelem akkumulátorok beszerzését is.

Napelem rendszer támogatások – állami segítség és pályázatok

A Napenergia Plusz Program az egyik legújabb napelemes pályázat, ami 2024. január 1-től indult. A program keretében vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni energiatárolóval ellátott napelemes rendszer telepítéséhez. A támogatás összege a rendszer teljesítményétől függően, legfeljebb 5 millió Ft lehet. A pályázat bruttó elszámolásba tartozó lakossági fogyasztóknak elérhető.

Otthon Melege Program

A napelem rendszer támogatások legnépszerűbbike, noha nem napelemes rendszerekre, hanem fűtési rendszerek korszerűsítésére nyújt támogatást. A fókuszban a hőmérséklet-szabályozott elektromos fűtések állnak. A program keretében vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni.

Zöld Hitel

A Zöld Hitel kamatmentes vagy kedvezményes kamatozású hitelkonstrukció, ami energetikai célú beruházásokhoz, így napelemes rendszerek telepítéséhez is felhasználható. A hitel maximum 10 millió Ft, a futamidő maximum 20 év.

EU-s támogatások

Hogy a legnépszerűbbet említsük: CEF Energiahatékonysági Alap, aminek keretében az EU energetikai beruházásokat finanszíroz, beleértve a napelemes rendszereket is.

Napelem rendszer támogatások adókedvezmények formájában

Az állam különböző adókedvezményeket is biztosít a napelem rendszerek telepítésére:

ÁFA-visszatérítés: a napelemes rendszerek telepítéséhez kapcsolódó ÁFA 50%-át vissza lehet igényelni az adóbevallásban.

Energiahatékonysági adókedvezmény: lakóingatlanokban napelemes rendszer telepítése esetén 30% adókedvezmény érvényesíthető a beruházás összegéből a személyi jövedelemadó-bevallásban.

Beszéljünk egy kicsit az önkormányzati napelem rendszer támogatásokról is!

Bizonyos önkormányzatok saját napelemes támogatási programokat is működtetnek. Érdemes tájékozódni a helyi önkormányzat honlapján, hogy elérhető-e ilyen támogatás a lakóhelyünkön.

Léteznek még egyéb finanszírozási lehetőségek is, mint például banki hitelek vagy lízingkonstrukciók. A napelemes rendszer telepítése előtt ajánlott több finanszírozási lehetőséget is összehasonlítani, hogy a legkedvezőbbet lehessen választani.

Fontos!

A napelemes rendszer telepítését csak regisztrált napelem telepítővel szabad elvégeztetni. A pályázatok benyújtásához szükséges a telepítő által kiállított dokumentumok benyújtása is.

A napelem rendszer telepítése jelentős megtakarításokat és környezeti előnyöket kínál. Az állami, EU-s és önkormányzati támogatások, valamint az adókedvezmények és egyéb kedvezmények révén, a kezdeti beruházási költségek jelentősen csökkenthetőek.

Megtérülése után valóra válik a nullás villanyszámláról szőtt álom!

A napelemes rendszer megtérülési ideje 7-10 év között mozog, persze ez a technikai minőségétől, használatának gyakoriságától és a telepítéstől is függ. A helyi szabályozások és engedélyezési folyamatok is befolyásolhatják a megtérülési időt, hiszen ezek időt és pénzt vesznek igénybe. Persze abban az esetben, ha igényeljük a fentiekben említett napelem rendszer támogatások valamelyikét, a megtérülési idő redukálódik. Mi marad utána? Maximális függetlenedés a központi áramszolgáltatótól, nullás villanyszámlák és a régóta áhított nyugalom, amit nem befolyásol a villamos áram árának folyamatos növekedése.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: napelem rendszer