Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Napelem rendszer – a fenntartható jövő zászlóshajója

Napelem rendszer – a fenntartható jövő zászlóshajója

A napelem rendszer korunk egyik legnagyszerűbb vívmánya, ami nemcsak a jelent forradalmasítja, de tulajdonképpen magának a fenntartható jövőnek is a záloga.

A megújuló erőforrások okos kiaknázása

 

Az emberiség egyre inkább ráébred arra, hogy az energiaelőállítás és fogyasztás eddig ismert és alkalmazott módjai a továbbiakban nem kivitelezhetőek abban a minőségükben, ahogyan az elmúlt évszázadokban. Nem túlzunk, ha kijelentjük, a Föld tartalékai vészesen kimerülőben vannak. A fosszilis anyagok felhasználása – vagy mondjunk úgy, a bolygónk kizsigerelése- nem járható út. Ezzel ellentétben, a megújuló erőforrásokban rejlő potenciál egyre többeket ihlet meg. Miről beszélünk? Nos, a bennünket körülvevő természeti jelenségekről, a Föld ajándékairól, a szélről, a vízről, no meg persze a kimagaslóan hatékonyan felhasználható napfényről.

Kimeríthetetlen erejű fúziós kazán

 

A Nap központi csillagunk, ami közel 152 millió km-ről ontja felénk éltető energiáját, amit mi, emberek, itt a Földön fényként és melegként érzékelhetünk és hála a modern technológiának, a napelem rendszerek segítségével a hasznunkra fordíthatunk. A napelem rendszer, bár a mai hatékonysága valóban újdonság, mégsem teljesen újkeletű vívmány, hiszen már az 1800-as években is komolyan érdekelte az igazi „nagykoponyákat” a Nap erejének energia előállítás szempontjából történő felhasználása. Persze az első napelemek közel sem voltak olyan hatékonyak, mint a mai, modern társaik.

Hogyan működik a napelem rendszer?

 

Bár bonyolultnak tűnik, valójában a fotovoltaikus rendszerek működési elve egyszerű. A rendszer befogja a Nap sugarait, majd azt villamos árammá alakítja át, ami akár egy nagyobb családi ház energiaigényét is maximálisan fedezi. A napelem rendszerek változatos kivitelezésben képviseltetik magukat a piacon, a színes spektrumon mozgó kínálatunkkal igyekeztünk lefedni, illetve reprezentálni a szolárrendszerek változatos palettáját. A továbbiakban sorra vesszük a napelem rendszerek fő komponenseit, górcső alá véve, hogy milyen feladatot látnak el pontosan. Így azok a személyek is, akiket már komolyan foglalkoztat a zöld és persze megtérülő energiafelhasználás gondolata, világos képet kaphatnak, hogy milyen részekből állnak, ezek a kizárólag szuperlatívuszokkal fémjelezhető berendezések.

Napelem panel – a rendszer leglátványosabb része

 

Kétségtelen, hogy a napelem rendszerek leglátványosabb komponensei az általában tetőszerkezetekre felszerelt nagy, fekete, egyébként roppant elegáns panelek. Ezekre a panelekre esik rá a napfény, lehetőleg optimális dőlésszög és tájolás fejében. Itt történik a „varázslat” is, vagyis a panelekben egyenáram jön létre. Azonban az egyenáramot az elektronikus berendezések nem tudják hasznosítani, azok ugyanis váltóárammal operálnak. Ezen a ponton nyer relevanciát a napelem rendszer másik fontos egysége, az inverter.

Milyen feladatot lát el a napelemes rendszer invertere?

 

Az inverter az egyenáram váltórámmá való átalakításáért felel. A technológia rohamléptékű fejlődésének köszönhetően, ezek az egységek is különféle típusokban, teljesítménnyel képviseltetik magukat a piacon, így vásárlóként a választás maximálisan személyre szabható, illetve az adott épület energiaigényére igazítható.

Napelem akkumulátor – ha kell egy kis extraenergia

Nem titok, hogy a napelemes rendszerek a napsütéses órákban működnek a leghatékonyabban, de ennek fordítottja is igaz. A borús, esős napokon a rendszer lehetőségei korlátozottak. Mi a helyzet azzal az extraenergiával, amit az ideális időjárási viszonyok közepette termel meg a rendszer és valamilyen oknál fogva, az adott háztartás nem hasznosít? Nos, a praktikusságból jelesre vizsgázó napelem akkumulátorok felelnek az egyszerű és biztonságos áram tárolásáért. A tárolt energia a felhasználók céljainak függvényében bármikor hasznosítható. A termékpalettánk a napelem akkumulátorok tekintetében is lenyűgöző, nemcsak nagy márkanevekből nincs hiány, de az ultramodern, hordozható darabok is jelen vannak az illusztris listánkon.

 

Végül beszéljünk egy kicsit a napelem tartószerkezetről is!

 

A napelem tartószerkezet beszédes elnevezés, a rendszer azon részét takarja, ami a panelek stabil rögzítését hivatott szolgálni. Ezekből a kiegészítőkből is színes felhozatalt kínálunk, így a személyre szabható választás előre borítékolható.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: napelem rendszer