Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Napelem panel: egy környezettudatos, bárkinek elérhető megoldás

Manapság egyre fontosabbá válnak az olyan alternatív megoldások, konstrukciók használata, mint amilyen a napelem panel. Ahogy a globális energiafogyasztás egyre nagyobb méreteket öltött, a társadalmunk kénytelen volt rádöbbenni arra, hogy változásra van szükség, ha azt szeretnénk, hogy a bolygónk élhető maradjon a további generációk számára is. 

Ennek érdekében, olyan alternatív energiaforrásokat kell hasznosítanunk, mint a napenergia, ami korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésünkre. Ezzel leváltva az olyan alapanyagokat - például kőolaj, földgáz -, amiknek a kitermelése az egyre növekvő igények mellett nem tartható fenn. 

Ebben az írásunkban a napelem rendszer kiépítését, illetve annak részeit - napelem panel, tartószerkezet, tartó sín - vesszük górcső alá, ezzel nagyobb betekintést adva abba, hogy egy ilyen konstrukció miként épül fel, hogyan működik. 

Mi az a napelem rendszer és milyen elemekből épül fel? 

A napelem rendszer lényegében nem más, mint egy olyan innovatív energiaellátási konstrukció, ami képes arra, hogy a napenergiát hasznosítsa, mégpedig úgy, hogy elektromos energiává alakítja. 

Egy komplex rendszerről van szó, aminek a fő elemei a következőek: 

·         - Napelem panelek 

·         - Inverterek 

·         - Akkumulátorok 

·         - Energiatároló és hálózati kapcsolatok 

·         - Tartószerkezetek 

Mindegyik elemnek megvan a maga helye és szerepe a rendszerben, így egyik sem hiányozhat belőle. A napelem panelek végzik el a munka oroszlánrészét, ugyanis ezeken keresztül kerül begyűjtésre és átalakításra a napfény. Az így kialakuló egyenáramot azonban még nem lehet felhasználni, előbb váltakozó árammá kell átalakítani annak érdekében, hogy alkalmas legyen a különböző berendezések üzemeltetésére. Ezt a feladatot végzik el az inverterek.  

Könnyen előfordulhat, hogy a panelek több energiát termelnek, mint amennyire éppen szükség van, a többlet mennyiség azonban nem veszhet kárba. Erről gondoskodnak az akkumulátorok, amik biztosítják, hogy a pluszban termelődő energia el legyen tárolva, hogy aztán később fel lehessen használni. 

Sok esetben a napelem rendszer hozzá van kapcsolva a központi hálózathoz, ami lehetővé teszi, hogy többletként termelt energiát eljuttassuk oda – ezt visszatáplálásnak nevezzük. Azokon a területeken, ahol ez engedélyezve van, napelem tulajdonosaként az áramszolgáltatót is elláthatjuk energiával. 

A rendszer kiépítésekor a napelem paneleket egy stabil szerkezethez, például a tetőhöz vagy pedig a talajhoz kell rögzíteni, hogy megfelelő módon tudják ellátni a feladatukat. Ehhez szükség van egy masszív, hosszútávon is strapabíró tartószerkezet kiépítésére is, ami biztosítja a panelek stabil elhelyezését, illetve optimális szögbe történő állítását. 

Érdemes a napelem rendszer kiépítése mellett dönteni 

A rendszer telepítése számos előnnyel jár, így mindenképp érdemes mellette dönteni. Lássuk, hogy mik ezek! 

A napenergia folyamatosan megújuló energiaforrás, ami azt jelenti, hogy egy ilyen konstrukció megépítésével elkerülhető a már kifogyóban lévő erőforrások tömegfelhasználása. Ezek helyett, olyan energiát használhatunk fel a mindennapi életvitelünkhöz, ami korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésünkre és aminek a felhasználása éppen ezért nem jár együtt a bolygónk kizsákmányolásával. Mivel tehetnénk többet a bolygónkért, mint ezzel?! 

A napelem panelek jóvoltából termelt elektromos áram teljes mértékben a saját tulajdonunkká válik, a felhasználása ingyen van. Ennek köszönhetően, elbúcsúzhatunk az áramszolgáltatók felé fizetendő költségektől, illetve egyéb tekintetben is függetlenné válunk tőlük. Többet nem kapunk számlákat, nem kell órát leolvasni, mérőket ellenőriztetni és így tovább. 

Mindezek mellett, arról sem feledkezhetünk meg, hogy egy ilyen beruházás nagymértékben növeli az ingatlanunk értékét, ami azt jelenti, hogy egy esetleges eladás esetén sokkal több pénzt kérhetünk érte. 

A rendszer egyik legfontosabb része: a napelem panel 

A napelem panelt fotovoltaikus (napeneggria alapú, napelemes) panelnek, illetve napelem modulnak is szokás nevezni, valójában azonban mindegyik menevezés ugyanazt takarja. Egy olyan eszközt, ami begyűjti a napenergiát, majd elektromos árammá alakítja.  

A fő alkotóeleme a fotovoltaikus cella, ami jellemzően valamilyen félvezető anyagból, például szilíciumból készül. Amikor napfény éri a panelt, akkor a cellában található elektronok felszabadulnak és elindulnak egy elektromos áramkörben. Ezt az áramot a panel kimeneti csatlakozásán keresztül, az igényeink szerint továbbíthatjuk és hasznosíthatjuk a különböző elektromos eszközök és berendezések működtetése céljából.  

A napelem panel telepítése sokoldalúan megvalósítható, háztartási és ipari rendszerekhez is telepíthető, hogy egy család vagy nagyobb közösség igényeit kielégítse.  

A napelem tartószerkezet biztosítja a biztonságos használatot 

Kétségkívül, a panelek a napelem rendszer egyik legfontosabb eleme, ugyanakkor még más, legalább akkora jelentésű része is van. Közülük az egyik a napelem tartószerkezet, más néven rögzítési rendszer vagy napelem állvány. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy olyan építmény, ami biztosítja a panelek fix elhelyezését, tetőhöz vagy a talajhoz való rögzítését. Természetesen nem akárhogy, hanem úgy, hogy közben a lehető leghatékonyabban tudja begyűjteni a napsugarakat. 

A megfelelő tartószerkezet kiválasztása és telepítése kulcsfontosságú a rendszer hatékonysága, stabilitása és hosszú élettartama tekintetében, így semmiképpen sem szabad a véletlenre bízni ezt a feladatot. Milyen feltételeknek kell megfelelni? 

A napelem tartószerkezetnek mindenekelőtt kellőképpen stabilnak és megbízhatónak kell lennie, elvégre képesnek kell lennie arra, hogy a paneleket a helyén tartsa, még extrém időjárási körülmények esetén is. A jól megtervezett és kivitelezett rögzítési rendszer megakadályozza a panelek elmozdulását, leválását vagy sérülését erős széllökések, viharok vagy havazások során. 

A szerkezetet mindenképp úgy kell kialakítani, hogy lehetőséget adjon a napelem panelek megfelelő irányba és dőlésszögbe állítására, különben a napsugarak begyűjtése nem lesz hatékony. Továbbá az is fontos, hogy sokoldalúan lehessen telepíteni, igény szerint sík vagy lejtős tetőre, illetve a talajra. A tetőn elhelyezett állványoknak megfelelő vízelvezetési tulajdonságokkal kell rendelkezniük, hogy védve legyen az ingatlan a beázásoktól.  

A tartószerkezetnek strapabíró anyagokból kell készülnie és hosszú élettartammal kell rendelkeznie. Mindemellett pedig az is nagyon lényeges, hogy könnyen, gyorsan lehessen telepíteni és csak minimális mértékben kelljen karbantartani.  

A napelem tartó sín is fontos szerepet játszik 

A részletekben rejlik a lényeg - tartja a mondás, ami a napelem rendszerekre is igaz. Elvégre egy olyan kicsi alkatrészen is sok múlhat, mint amilyen például a napelem tartó sín. Ez lényegében olyan tartóprofil, ami egy ilyen rendszer alapvető elemeként funkcionál, mégpedig azért, mert segíti a napelem panelek stabil rögzítését és a megfelelő pozícióba állítását. 

A síneknek is erősnek és hosszútávon is strapabírónak kell lenniük, éppen ezért nagyon fontos, hogy nagy ellenálló képességű, időjárásálló anyagokból - például alumíniumból vagy rozsdamentes acélból - készüljenek. Ezek az anyagok könnyűek, ugyanakkor ellenállnak a korróziónak, illetve az olyan időjárási elemeknek, mint amilyen az eső, a hó, a szél vagy az erős UV sugárzás. 

A napelem tartó sínek különböző kivitelben készülnek, attól függően, hogy milyen formájúak és méretűek. Az, hogy melyik bizonyul ideális választásnak, mindig a rögzítés helyétől, a tető típusától, a telepítés körülményeitől és az egyéni igényektől függ. Léteznek egyenes, L és U alakú sínek is, de nemcsak az alak, hanem a hosszúság tekintetében is van választási lehetőségünk. 

Aknázd ki Te is a napelem rendszerben rejlő lehetőségeket! 

Korunk egyik legnagyobb, mindenkit érintő problémája, hogy miként mentsük meg a bolygónk energiakészleteit úgy, hogy közben a folyamatosan jelentkező és évről-évre egyre nagyobb méreteket öltő igények is kielégítésre kerüljenek.  

Erre nyújt remek alternatívát a különböző részekből felépülő napelem rendszer kiépítése, ami ma már mindenkinek elérhető, megvalósítható.  

Tartalomhoz tartozó címkék: napelem rendszer