Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kiknek ajánlott a hangprojektor beszerzése?

A hangprojektor a középutat jelenti a házimozi rendszerek és a TV hangszórók világában. Nagyjából így lehetne elhelyezni ezt a terméket a kategóriák között. De mi az, ami életre hívta ezt a berendezést és miért éri meg beruházni egy ilyen termékre? Egyáltalán megéri hangprojektort vásárolni manapság vagy csak egy múló divatcikknek számít az audió technikában?

Mi az a hangprojektor?

 

Manapság ez az elnevezés ugyanazt a terméket takarja, mint a ­„soundbar“ kifejezés. Kezdetben a felsőbb kategóriás kifinomultabb hangzással rendelkező változatoknak számítottak. A formát tekintve, a „soundbar“ kisebb, keskenyebb és kevesebb hangszóró kapott benne helyett. A hangprojektor ezzel szemben nagyobb, amire akár magát a TV-t is rá lehet helyezni és felfelé, illetve oldalirányba pozicionált hangszórók is találhatóak benne. Nagyon hasonlóak, ezért nem véletlen, hogy az elnevezések összeolvadásával mondhatni, hogy ma már minden hangprojektor soundbar és minden soundbar hangprojektor.

Ahogy a régi, katódcsöves TV-k kimentek a divatból és a helyüket átvették a hatalmas, laposképernyős változatok, egyre inkább elkezdtek elterjedni a különféle hangrendszerek. A 2000-es évek elején berobbantak az 5.1-es, majd a 7.1-es házimozi rendszerek a köztudatba, amikhez persze kaptunk DVD lejátszót, meg minden jót.

Nagyon menő volt az, aki ilyen házimozi rendszerrel rendelkezett, ráadásul már elég olcsón hozzá lehetett jutni, nem kellett csillagászati összeget kifizetni érte, mint korábban. Persze egy komoly rendszer kiépítése mindig sokba került és ez így is fog maradni a jövőben is, de most maradjunk az átlagfelhasználók csoportjánál.

Idővel viszont sokat fejlődött a vezeték nélküli technológia és a felhasználók is megunták a kábelrengeteget az otthonaikban. Persze, aki hobbi szinten tekint erre a dologra, az valahogy képes megoldani a kábelek elvezetését, csatlakoztatását, stb...  Persze sokan úgy vannak vele, mint minden más termékkel, ha kibontja a csomagolásból, azt várja el, hogy bekapcsolja és az működik, nem szeretné teleszórni a lakást hangszórókkal.

Itt jön képbe a hangprojektor!

 

Nagyon sokan már egy stereo rendszert sem szívesen viselnek el, mert sok helyet foglal, a hangszóróknak állvány kell vagy a falra helyezni, de ott meg már, hogy néz ki?! Ezzel ellentétben, a soundbar szépen mutat a TV előtt vagy alatt elhelyezve. Nincs plusz hangszóró, mégis gazdagabb hangzást eredményez, mint a beépített TV gyakran a 10 W teljesítményt sem elérő hangszórók. Mert, ha egész évben várjuk a Black Friday-t, hogy végre beszerezzük a 210 cm képátmérőjű HDR+ támogatással ellátott 4K okostévénket, azért már csak illik hozzá beszerezni egy normális hangeszközt is. Mit sem ér a moziélmény, hogyha tűéles a kép, a hangzás pedig olyan, mintha egy táskarádióból szólna az egész.

Milyen egy jó hangprojektor?

 

Az árakat elnézve láthatjuk, hogy igen nagy a szórás. Már 10 000 Ft-ért is lehet soundbar-t venni. De megéri? Például a számítógép monitorja mellé egy ilyen is megfelel, de a nappaliban teljesen elvesződik a hangja. Összeségében elmondható, hogy a 30 000 Ft. feletti hangprojektorok már képesek olyan hangzást produkálni, amivel elég jó eredményt lehet elérni.

Ha az adott modell egy mélynyomóval is meg van támogatva, akkor élvezhetjük a szép, basszusban gazdag minőségi hangzást. Minél több és minél többféle módon elhelyezett hangszóró található egy hangprojektorban, annál élvezetesebbé válik a tartalmak, a filmek megtekintése. Hogyha helyén kezeljük a dolgot, akkor minden bizonnyal meg fogjuk találni a nekünk tetsző hangprojektort. Ne várjuk, hogy a kedvenc dallamok hallgatása közben úgy fog szólni, mint egy sztereó rendszer! Valószínűleg egy 9.1-es házimozit sem fog kiváltani. Főként a praktikus egyszerűségük miatt váltak ennyire felkapottá, amiben nagy szerepet játszik a vezeték nélküli technológia. Ez valóban egy olyan termék, amit csak be kell kapcsolnunk és máris működi. Összekapcsolható a televízióval HDMI vagy optikai kábellel. A legtöbb hangprojektor már Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a mélynyomójához, ezért azok között sem kell kábelt használni. Hogyha valódi surround hangélményre vágyunk, akkor választhatunk olyan modellt, ami szatellit hangszórókkal is rendelkezik. Tehát elhelyezhetünk 1-1 hangszórót a soundbar jobb és bal oldalán. Ez már eléggé kezd hasonlítani egy házi mozi rendszerhez.

Ez a fajta modularitás és a sokféle változat a másik oka annak, hogy ennyire keresettek és népszerűek ezek a termékek. De mi a helyzet a vezérléssel?

A hangprojektor vezérlése egyszerű és kényelmes

 

Talán keresve sem találhatnánk felhasználóbarátabb megoldást e tekintetben. Egyrészt a mellékelt távirányító segítségével is vezérelhetjük. Amennyiben nem rendelkezik távirányítóval, akkor valószínűleg ez a TV távirányítóján keresztül is megoldható a HDMI CEC technológiának köszönhetően. Ez a funkció felelős azért, hogy egy távirányítóval több eszköz is vezérelhetővé váljon. Már a középkategóriás, felső középkategóriás termékek között is találunk olyan modelleket, amiket az okostelefonunk segítségével vezérelhetünk egyszerűen, az applikáció letöltését követően. Ebben beállítható a hangerő, a hangszín és számos más hasznos funkció.

Számos lehetőséget kínálnak a hangprojektorok

 

Ez kimondottan előnyös, de ennek tudatában megnehezíthetik a döntést. Akkor milyen hangprojektor való nekem? Hogyha a panellakásban szomszédok vesznek körül és vékonyak a falak, akkor valószínűleg a legkompaktabb, mélynyomó nélküli változat lesz az ideális választás. A telepítése roppant egyszerű és a környezetünkben élőkkel is tovább ápolhatjuk a jó kapcsolatot. A kompakt kialakítás nem azt jelenti, hogy ez a legolcsóbb variáció, mert ebből is találunk felsőkategóriás terméket. Az árat inkább a funkciók, a teljesítmény és a hangszórók száma, elhelyezése alakítja, illetve nem mindegy az sem, hogy milyen gyártótól származik a termék.  

 

Hogyha testesebb hangzásra van szükségünk, akkor egy mélynyomóra is szükség lesz a hangprojektorunk mellé, ami jól jön a tágasabb nappaliban. Így a basszus adott és ha olyan változatot találunk, amiben felfelé és oldalirányú hangszórók is megtalálhatóak, akkor ez a megoldás már jelentősen javítja a térhangzás megvalósulását. Az alapelv az, hogy a felfelé irányuló hangok visszaverődnek a mennyezetről, ezzel növelve a surround hang képzését. A kábelelvezetés ebben az esetben sem számít problémásnak, mivel a soundbar és a mélynyomó vezeték nélküli kapcsolattal kapcsolódnak egymáshoz.

A szatellit hangsugárzókkal ellátott változatok pedig teljes mértékben megteremtik a már sokszor emlegetett térhangzást. Ilyenkor már az olyan hangszabványokat is élvezhetjük, mint a DTS.x vagy a Dolyba Atmos nyújtotta lehetőségek.

Ezek alapján pedig az következik, hogy akkor a hangzás tényleg bitang jó lesz, amennyiben beszerezzük valamelyik high end kategóriás terméket a hangprojektorok közül.

Elméletileg igen, de gyakorlatilag nem, hogyha nem megfelelő minőségű az adott tartalom, amit lejátszunk. Természetesen ne várjuk, hogy a 1,5 Gb méretű, agyontömörített Avatar 2 úgy fog megszólalni a vadonatúj rendszeren, mint az eredeti, kb. 75 Gb méretű UHD BluRay változat. Természetesen nemcsak a hang lesz gyatra, hanem a képminőség is. Ezért lényeges megérteni, hogyha már beszereztünk egy 200-as televíziót és egy tuti hangprojektort, akkor legyünk olyan igényesek, hogy nem a Videa felületén nézzük a Jégvarázst, mert így teljes mértékben értelmét veszíti az egész. Természetesen mindenki úgy fogyaszt tartalmat, ahogy szeretne, viszont sokan az egyébként technikailag kifogástalan állapotban lévő készülékeket okolják a kép vagy a hang gyenge minősége miatt.

Aki egy praktikus, helytakarékos hangsugárzóra vágyik, ami kiemelkedő hangzással rendelkezik, annak mindenképp érdemes szemügyre vennie a gazdag felhozatalt. Számos Samsung, LG, JBL termék szerepelteti magát, amik már elfogadható áron képesek remek minőséget produkálni. Nem véletlenül váltak ennyire elterjedté az elmúlt időben, hiszen a gyártók is felismerték a felhasználók fő igényeit ebben a kategóriában. Ezeket sikerült egyesíteni a hangprojektorban.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hangprojektor