Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Elektromos roller - ez még csak a kezdet!

Néhány évvel ezelőtt még mindenki felkapta a fejét egy elektromos roller láttán. Mára pedig már teljesen hétköznapinak számít, ha valaki elgurul mellettünk egy ilyen remek közlekedési eszközzel.

Bár tény, hogy ezek a járművek megosztják a közvéleményt, mivel sokan imádják, mások ellenzik. Viszont azt is tényként érdemes kezelni, hogy magával a koncepcióval semmi gond, sokkal inkább a helytelen közlekedési mód vált ki sokakból ellenszenvet. Összességében viszont számos előnye van, amiket érdemes sorra venni. Ezen előnyök kihasználásához nyilván hozzátartozik a megfelelő modell kiválasztása is, mivel mára már nagyon sokféle változata érhető el az elektromos rollereknek.

Összegezzük az elektromos roller előnyeit

Jó alternatívája lehet a kerékpárnak, például munkába járás esetén. Ismerős az a kifogás, hogy egyesek azért mennek inkább autóval a kerékpár helyett, mert nem szeretnének izzadtan odaérni egy megbeszélésre vagy az irodába. Ez persze érthető, viszont az e roller kevesebb fizikai igénybevételt kíván a használójától. Ráadásul a városi dugót játszva kikerülhetjük, mivel egy kis gyakorlást követően precízen manőverezhetünk az akadályok között. Arról nem is beszélve, hogy nem kell fizetni az üzemanyagért, tehát az eddigi költségeink minimalizálása is megoldottnak tekinthető, ha erre pattanunk. Ha esetleg teljesen lemerülne, mire beérünk a munkahelyünkre, akkor sem kell csüggednünk, mert feltölthetjük, amíg végzünk. Az idő és pénz megtakarítás kipipálva.

E roller, mint megtérülő befektetés

Ráadásul gyorsan megtérülő befektetés, amennyiben eddig kizárólag az autó állt a rendelkezésünkre. Csak számoljuk ki, hogy egy hónapban mennyit költünk üzemanyagra! Fél év alatt elköltött üzemanyag áráért már vásárolható egy e roller. Valamiért egyesek lenézően, játékszernek tekintik ezeket az eszközöket, miközben minőségi alkatrészekből készülnek és igen tekintélyre méltó teljesítménnyel rendelkeznek, nem beszélve a számos technológiai újításról. Ha jobban belegondolunk, nem véletlenül reformálták meg a városi közlekedést, hiszen rengetegen döntenek úgy nap mint nap, hogy ezt az eszközt választják az úti céljuk elérése érdekében.

A fentiek alapján felmerülhet bennünk a kérdés a megtakarítás kapcsán, hogy roller helyett, a tömegközlekedést is választhatnánk. Ez való igaz, viszont, ha összevetjük a megbízhatóságot, akkor a kétkerekű még mindig jobb helyen áll ebből a tekintetből. Ha késik a busz, akkor óhatatlanul az utasai is elkésnek, ami sok esetben komoly problémát okozhat. Az esélyünk is sokkal nagyobb, hogy elkapjunk valamilyen vírusfertőzést az emberekkel tömött tömegközlekedési járművekben. Ezzel ellentétben, a roller lényegesen több magánszférát biztosít.

Egy felnőtt elektromos roller bárhol tölthető

Nem számít bonyolultabb dolognak feltölteni egy rollert, mint egy okostelefont vagy laptopot. Ellentétben egy autóval, ami ha elektromos is, akkor szintén egy töltőállomást kell keresnünk, ami nem mindig olyan könnyű dolog, mivel egyszerűen kevés van belőle és az is sokszor foglalt. Nyilván nem fog orrolni ránk a főnök, ha a munkahelyen feltöltjük a rollert, de ha egy töltőállomáson dolgoznánk és mindennap tankolnánk az autóba az üzemanyagból, azt valószínűleg nem néznék jó szemmel.

Mi a helyzet a mozgással? Valóban igaz az állítás, miszerint az elektromos rolleren semmilyen fizikai aktivitást nem végzünk? Ez egyáltalán nem így van, hiszen azért, hogy megtartsuk az egyensúlyunkat, számos izmot aktivál a testünk. A lábaink elnyelik a rezgéseket, míg a vállak a stabilitásban segítenek, nem beszélve a hátizmokról. Evidens, hogy ez a testmozgás egy könnyebb formája és valóban elég sportosan kell száguldanunk, hogyha szeretnénk izzadni, de aki munkába igyekszik, annak valószínűleg nem ez a célja.

E rollert használva, a geológiai lábnyomunkat is minimalizálhatjuk. Egyértelműen csökkenthető a nem megújuló üzemanyagok hatása, mivel egyre többen pattannak rollerre. Vidéki és városi környezetben egyaránt előnyösnek számítanak, mivel nagyobb távok megtételére is lehetőséget kínálnak. Természetesen ez függ a terep adottságaitól is, illetve a használójának testsúlyától. Ha egy modernebb változat van a tulajdonunkban, akkor valószínűleg többféle mód közül választhatjuk ki a tetszőleges változatot a haladáshoz. Általában „Sport“ vagy „Power“ , „ECO“ és „Normal“ között válogathatunk.

Sajnos nem mindenhol áll rendelkezésre tükörsima aszfalt, pedig ez lenne ideális a rollerezés szempontjából, mivel ezek sokkal kisebb kerékkel rendelkeznek, mint egy kerékpár. Minél kisebb a kerék, annál nagyobb akadályt jelentenek az úthibák. Előfordulhat, hogy földútra tévedünk, ami nem feltétlenül probléma, ha száraz és szilárd a talaj. De ha lágy, sáros, süppedős, akkor biztosan el fogunk akadni. A kövesutat elég nehezen bírja. Ilyen terepen már a saját testi épségünket kockáztatjuk, tehát csak óvatosan!

Simább haladást biztosít egy nagykerekű elektromos roller

Mert már ilyenek is kaphatóak. A nagyobb kerékméret jobb stabilitást jelent, illetve könnyebben átgördül a kisebb akadályokon, kavicsokon, úthibákon. A fejlettebb változatok lengéscsillapítással is el vannak látva. Egy ilyen változattal válik csak igazán vajpuhává a haladás. Azt viszont ne feledje senki, hogy egy ilyen kompakt eszközzel is hatalmasat lehet esni és súlyos sérüléseket lehet szerezni! Sokan elbízzák magukat, viszont elég csak véletlenül elrántani a kormányt és már meg is van a baj. Tehát nem árt legalább egy bukósisakot viselni rollerezés közben.

Visszatérve a kerekekhez, érdemes még néhány dolgot megemlíteni ezzel kapcsolatban. A nagykerekű elektromos roller általában felfújható kerekeket használ. Persze vannak tömör kerékkel ellátott változatok is. Ezek tartós anyagból készülnek, nem eresztenek le, de ha elkopnak, akkor cserélni kell. Olyan típust is választhatunk, ami kombinálja a felfújható és a tömör kereket. A tömör kerék általában hátra kerül, míg a felfújható az első kerék szokott lenni. A felfújható kerekek viszont jobban elnyelik a rázkódást, jobban alkalmazkodnak a különféle útviszonyokhoz.

Az elektromos roller felépítéséről néhány szóban

A fékekről még nem esett szó, pedig igen komoly sebességet képesek megvenni, attól függően, hogy milyen teljesítményű modellel indulunk útnak. Fékek tekintetében szintén sokféle áll a rendelkezésünkre. A hagyományos tárcsa vagy dobfékes változatot valószínűleg mindenki ismeri. Ez egy, a kormányra szerelt fékkarral vezérelhető. Ennél egyszerűbb a sárvédőn található lábfék, amit lenyomva lefékezi a rollert. Sokkal érdekesebb viszont a giroszkópos rendszer. Ebben az esetben a kormányt kell magunk felé húzni, hogy lassítson vagy megálljon alattunk a kétkerekű. Bármelyikre essen a választás, fontos, hogy minél hamarabb kitapasztaljuk a fékrendszer működését, a biztonságos közlekedés végett.

Mi a helyzet azzal a bizonyos hatótávval?

Elég széles skálán mozog a dolog, mivel ez kéz a kézben jár a roller akkujának a kapacitásával. A maximális hatótáv általában 25 km-től kezdődik, de egyes modellek ezt a határt kitolhatják egészen 100 km-ig. A maximális értéket nagyban befolyásolja a vezetési stílus, a vezető testsúlya és a már említett terepviszonyok. A praktikus használat érdekében, az elektromos rollerek a töltöttségi szint kijelzésére is képesek, ezért nem fog meglepetésként érni, amikor már merülőfélben van az akku. A maximális hatótávot is fontos figyelembe venni a vásárlás során, mert ezt is az igényeinkhez igazíthatjuk.

Mennyit bír egy e roller?

Egy felnőtt elektromos roller természetesen minden további nélkül elbír egy felnőtt embert. A teherbírást a váz felépítése határozza meg. A súlyhatár lehet 100 kg, de ez kiterjedhet egészen 120-150 kg-ig is. Ezért ezzel is számolnunk kell, amikor rollert vásárolunk. Amint azt láthattuk, a legtöbb modell összecsukható és emiatt egyszerűbbé válik a szállítása. De azért ne feledjünk el tájékozódni az adott változat súlyáról és arról, hogy mennyire egyszerű vagy bonyolult összecsukni, mert nem mindegy, hogy bizonyos szituációban mennyi időbe telik széthajtogatni. Tulajdonképpen elmondható, hogy az elektromos roller az alternatív közlekedés legmodernebb formája.
Tartalomhoz tartozó címkék: elektromos roller